Tisíce Turkov sa zhromažďujú pri námestí Taksim a stavajú barikády

16.06.2013 Celý región

Istanbul 16. júna (TASR) - Tisíce Turkov sa v reakcii na sobotný policajný zásah v Istanbule zhromaždili na hlavnej triede smerujúcej k námestiu Taksim a začali stavať barikády, informuje agentúra Reuters na základe očitého svedectva.

Iný svedok agentúre povedal, že polícia aj niekoľko hodín po ukončení zásahu vystrelila v bočných uličkách v okolí námestia zásobníky so slzným plynom. Jej cieľom bolo zabrániť, aby sa protestujúci opäť začali zhromažďovať.

Polícia v sobotu vytlačila protivládnych demonštrantov z parku Gezi a námestia Taksim za použitia slzného plynu, vodných diel a buldozérov.

Turecké odbory vyhlásia na pondelok generálny štrajk
V pondelok sa bude v Turecku konať generálny štrajk, vyhlásila jedna z hlavných odborových organizácií v krajine v reakcii na policajný zásah proti protestujúcim v istanbulskom parku Gezi a na námestí Taksim.

"Už vopred sme boli rozhodnutí, že pôjdeme štrajkovať, ak dôjde v parku k zásahu. Takže zajtra vyhlásime na pondelok štrajk," povedal Mustafa Turgut, hovorca konfederácie odborových zväzov pracovníkov verejnej správy KESK.

Konfederácia pozostáva z jedenástich odborov a spolu má približne 240.000 členov. Druhá najväčšia konfederácia odborových zväzov v Turecku - revolučné odbory DISK - momentálne zvažuje na krízovom stretnutí rovnakú reakciu, povedal jeden z jej predstaviteľov pre agentúru Reuters.
 
 
 

Vyberte región